fbpx

Solen går visst det upp igen!

Skriven av christinarosenberg

mars 8, 2021

Det kanske inte alltid känns så, ändå gör den det. Har Du lyssnat till Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”? Om inte, gör det.

Jag vet precis hur det känns när livet kan kännas meningslöst, ensamt och rentav tröstlöst.

Likväl vet jag precis hur det känns att inte vara förstådd, bli bortvald, upplevas som jobbig och krävande som person och människa. Det behövs inte sägas av någon. Det känns inombords. Du vet också hur det kan kännas när det inte känns bra i Din situation. Du känner också det.

Det kan kännas oerhört tomt och rentav kärlekslöst. Ledsamt, sorgligt och förtvivlat.

De här känslorna kan dessutom förstärkas av andra människor på olika sätt genom ex deras avundsjuka, låga självkänsla, missunnsamhet och egna inneboende svajande känslor som uttrycker sig på ett inte så trevligt sätt. Deras egen smärta hindrar dem inte nödvändigtvis från att ge uttryck oavsett mot vem.

Jag tror inte de skulle ge uttryck för dessa känslor mot mig eller någon annan, om de visste att vi delade samma smärta.

Inga ord som ”jag älskar Dig” får någon kraft och landar självklart inte inom en om man inte upplever det som sant och verkligt. Dessutom behöver det vara trovärdigt.

Det finns ingenting utanför Dig som kan fylla Dig med det som är Ditt inre tomrum. Endast Du kan göra det. Det finns inga genvägar. Ingen annan eller något annat kan ge Dig den där tillfredsställelsen, trösten, tryggheten, lugnet, bekräftelsen – bara Du själv.

Omtänksamma människor, någon som lyssnar, visar omtanke hjälper självfallet och dessa människor finns! Kanske inte nödvändigtvis där Du anar eller förväntar Dig. Kanske inte där Du önskar. Däremot finns de faktiskt både här och där. De kan inte förväntas vara tankeläsare dock, utan behöver lite hjälp av Dig att förstå att Du inte mår bra. Ge människor en chans att ge – och lär Dig samtidigt att ta emot.

Det kan ibland vara svårt att ta emot något Du inte ser, förstår eller blivit presenterad för och känna att Du kan lita på det, inte sant? Det behöver vara trovärdigt, stabilt och något Du kan återvända till för att upptäcka att samma sak upprepas – och samma villkor gäller s a s. Först då byggs trovärdigheten och tilliten kommer in i Ditt liv. Har Du blivit sviken så tar det tid att känna tillit igen. Dessutom om svek förekommit upprepade gånger och framförallt av närstående. Självklart brister tilliten när människor sviker. Det gör inte Dig svag. Det kanske snarare är de som sviker som uppbär den egenskapen. Härifrån kan Du bara bygga Dig starkare, tryggare och skapa bättre förutsättningar i Ditt liv.

Människor ä r oförutsägbara och föränderliga precis som livet självt.

Människor gifter sig och lovar varandra evig trohet för att kanske några år senare påvisa motsatsen. Men de menade ju vad de sa där och då. När de gifte sig. Det behöver inte vara att betrakta som oärligt. Det var ärligt då. Och att tro att vi själva inte förändras är dumt. Självklart gör vi det. Vi anpassar oss för det mesta och det gör att vi förändras. I de fall vi inte vill förändras, eller vi är så rigida att vi inte förstår att vi inte är särskilt följsamma så skapar vi avstånd. Självklart kommer vi inte förstå det om vi är rigida, envisa och vill ha rätt i det vi gör hellre än att mötas och söka uppleva och dela varandras perspektiv.

Den viktigaste relationen vi har, är den till oss själva. Beroende på arv och miljö skapas grunden till det Du senare själv bidrar till att utveckla. Självklart spelar fler faktorer in och man kan undra hur det kan komma sig att exempelvis syskon är så olika trots att de har samma föräldrar, uppväxt och miljö. 

Naturligtvis svarar en person som jag, att karma spelar in då min övertygelse är att livet går vidare efter döden och med den mängd erfarenhet vi tar med oss in i nuvarande liv har vi även valt utmaningarna vi står inför, och de ser olika ut. Utöver det lämnar vi aldrig vår personlighet. Utifrån den formar vi oss och andra också.

Utmaningar är något som jag gärna vill översätta till möjligheter såsom lärdomar, kunskaper, insikter och visdomar.

Det grundläggande i allt i livet för att känna stabilitet är arbete. Arbete = insats och ansträngning i syfte att lära, bidra och ge både en inkomst och utkomst småningom.

Utan arbete kommer ofta depression och en låg självkänsla som ett brev på posten.

Tanke utan handling leder till det. Tanke utan handling leder inte till något fruktbart.

Självklart är det en ansträngning och kan vara fruktansvärt jobbigt när man inte mår bra och helst vill dra täcket ovanför huvudet och bara försvinna. Ändå, arbete och en insats för andra innebär en insats för Dig och ett interagerande med omgivningen där Du ingår. Utan medverkan till detta och utan kravbild är det tämligen självklart att man leds in i en depression.

Utan krav uteblir bekräftelse som vi alla behöver.

Att låta barn slippa skolgången p g a vad det nu kan vara, är absolut inget jag rekommenderar. Att bjuda in barnen till att skapa en plan för att ingå i en skolgång tillsammans med andra är något jag sannerligen rekommenderar. När föräldrar ser och förstår detta mår alla i familjen bättre och tämligen omgående märks resultat av detta.

Det är exakt samma sak för vuxna som är sysslolösa på något vis eller inte orkar eller upplever sig inte kunna delta eller bidra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

För Er som känner att Ni verkligen inte kan, vill eller orkar – se något litet Ni kan bidra med i syfte att ge. Sen tänk inte utan bara gör det! Fortsätt sedan.

Det finns massor att göra! Hjälp någon beställa varor på nätet. Följ någon till apotek, läkare eller varhelst den personen behöver en ledsagare. Skicka ett kort till någon eller skriv ett brev. Delta där behov finns. 

En väldigt enkel och vanlig väg att nå välbefinnande är ofta inte att se till sina egna behov när man inte ”ingår” s a s, utan snarare se till någon annans behov. Allt i lagom dos förstås.

Självklart bör Du ta hänsyn till Dina behov men om Du gjort det år ut och år in är det lämpligt att ompröva Dina tankegångar och mer konstruktivt fråga Dig själv vad Du kan göra annorlunda för att bryta mönster och därmed energier för att pröva något nytt.

-Hur länge ska jag hålla på då?

Tills Du märker skillnaden och känner var Du mår bra, med vem och med vad.

Ge inte upp!

Ta hjälp och undvik att göra antaganden som att det kommer ta år eller många månader innan förändringar sker. Det går fortare än Du anar så länge Du försöker förhålla Dig öppen och villig att göra förändringar.

De som väljer att ta hjälp av mig investerar i några timmar. Det är faktiskt inte mer än så.

Arbetet fortsätter för Dig mellan gångerna vi ses och innan Du vet ordet av det är Du igång och skapar Ditt eget liv av egen kraft!

Att investera i sig själv tillsammans med för Dig rimliga krav ger glädje ska Du veta! Du behöver prova först för att känna det.

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *