fbpx

Rädsla och personlig utveckling

Skriven av christinarosenberg

maj 18, 2021

Vi alla föds med rädsla, lever i och med den. Låter oss ibland styras av den och anpassas till den. Vissa skapar den, andra upprätthåller den. Människor utvecklar den och, avvecklar den. 

Vi kan lära av den, dela den och förstå den. Vi kan övervinna den.

Vi kan möta den, se den, känna den och uppleva den. Förstå den. 

Den kan få oss att överleva men även dö. 

Vi kan ta makten över den eller ge bort makten.

Rädsla är en instinkt vi föds med som hjälper oss att överleva, reagera, fly och ibland slåss.

Man kan lida av den och man kan överleva tack vare den.

Den kan vara överväldigande och överrumplande. Det är möjligt att lära känna den, bekanta sig med den och bättre förstå.

Det finns många olika rädslor och vissa av dem kan dyka upp från oväntat håll utan en tillstymmelse av förvarning som exempelvis någon fobi. Flygrädsla, social fobi, rädsla för spindlar, närhet till andra människor, rädsla för misslyckanden. Att inte bilda familj eller få barn. Att förlora någon. Kanske ett barn. 

Eller att inte vara älskad eller någonsin bli. Att inte bli accepterad, inte ha förmågan att lyckas med det man önskar företa sig. 

Att inte finna inre ro, lugn och harmoni.

Att inte känna och uppleva lycka.

Att aldrig bli pigg eller glad igen. Utsövd.

Att aldrig känna glädje och spontanitet.

Att aldrig kunna gå eller röra sig igen.

Att aldrig bli frisk.

Att aldrig få återse, krama om och känna de man älskar så innerligt.

Aldrig kunna sjunga, se, prata, skriva eller dansa.

Så mycket som rädsla som kan komma till uttryck, existera och bli till en sanning. 

Om man väljer det.

Du kan inte få tillbaka en anhörig, men Du kan leva med minnena av den personen.

Du kanske inte kan gå men finna andra lösningar för att ta Dig fram.

Ett biologiskt barn är fantastiskt, även ett adopterat barn, fosterbarn, grannens barn, andras barn. Du kanske inte kan sjunga men Du har andra sinnen Du kanske vill utveckla?

Spindlar finns överallt och genom att inhämta kunskap och information ger Du Dig bättre förutsättningar för att lindra rädslan och kanske övervinna den så att den inte har makt och kontroll över Ditt liv. Precis som flygrädsla. 

Sociala fobier, flygrädsla, rädsla för spindlar, vatten, höjder mm går i de allra flesta fall att övervinna och finna kompletterande lösningar för att uppleva kontroll, balans och trygghet.

Genom att stegvis i lagom takt möta de rädslor som upplevs vet vi idag att vi når mycket goda resultat. Idag finns så många duktiga coacher, terapiformer, psykologer m fl som erbjuder mycket goda resultat. Jag har själv arbetat med detta i många år och jag upplever att människor på kort tid når sina mål och fortsätter att bibehålla dem år senare.

Personlig utveckling handlar till stora delar om förmågan att möta det man är rädd för, inte tror på, inte upplever sig kunna mm i syfte att leva fullt ut och känna trygghet i den man är. 

Personlig utveckling handlar om att finna sin inre betydelse och meningsfullhet och uttrycka det på ett sätt som känns berikande, utvecklande, tillfredsställande och tacksamt tillsammans med andra. Att känna en tillhörighet och en gemenskap som även får komma till uttryck utifrån den Du är och det Du upplever.

Lugn, harmoni och tillfredsställelse kommer inte från saker och materiell status med undantag för en kort tid. Tillfredsställelse, harmoni och lugn kommer från en inre frihet och frid där det finns en tro på tillit vilket även kan inkludera en god livsstandard och kvalitet i enlighet med det varje person önskar.

För att uppnå detta behöver vi varandra. Ett samförstånd, respekt, tålamod och generositet.

Däremot, finns inte Du för Dig – hur ska då någon annan finnas där för Dig?

Rädsla är som egot. Det kan lura oss att tro att vi behöver något utifrån för att må bättre ini oss själva. Ord som ”om” finns inte när Du lägger Ditt fokus på Dina innersta behov och börjar där innan Du börjar tänka på vad Du vill. Ta hand om Dig först, som om ingenting är mer värt att älska än värdet av att älska och ta hand om den person som är Du. Då bjuder Du in ödmjukheten och ger inget utrymme till egot. När Du är ödmjuk mot Dig, är Du det mot andra.

Inse att det krävs träning och för det en medveten närvaro. Att stundom kontemplera och eftersträva nuet om så för bara några sekunder, så har Du lyckats. I vilan av nuet finns allt Du önskar Dig och ingen smärta, oro eller ångest är möjlig. Om än så för några sekunder. 

Träna i lugn och ro och upprepa Din stunder så bjuder Du in till en ökad medvetenhet.

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *