fbpx

Att bli med valp/unghund/hund med tidigare hunderfarenhet av hundägande.

Skriven av christinarosenberg

maj 26, 2021

Jag brukar med värme rekommendera att delta i valpkurser oavsett tidigare erfarenhet av hund. Detta för att varje hund är precis som vi människor, både lika och väldigt olika.

Att få råd och tips, iaktta andra med deras hundar och ta del av hur den egna hunden reagerar med andra på olika sätt är ett utomordentligt sätt att få kunskap och förståelse.

Utöver det erbjuds glädje, skratt och ofta en fin gemenskap.

Det ä r inga garantier eller någon försäkring att informera någon om att man haft hund tidigare eller varit hundägare i si och så många år. Det ger indikationer på en viss förväntad kunskap och erfarenhet men inte nödvändigtvis en trovärdighet i att kunna allt. Vem kan det? Inte jag i alla fall.

Tyvärr förekommer fortfarande någon form av fostran hos hundägare där vissa tycks tro att man får sin hund lydig, följsam och foglig genom fysisk korrektion såsom ständiga ryck i koppel, tag i nackskinn och även att med våld lägga sin hund ned. Vill man helt sabba förtroendet hunden möjligen har för Dig ska man göra så, men annars är det att betrakta som våld och missbruk.

Vem vill promenera med någon som vartannat steg rycker i halsen på sin hund för att den inte ska dra? Hur kan man tro att hunden ska sluta dra genom att gång på gång varje promenad fortsätta rycka sin hund i kopplet för att den drar?

Hunden lär sig absolut ingenting mer än att tåla dessa ryck men mer än så är det inte.

Ett annat exempel är hundar som skäller utan uppehåll. Om Du skriker, tjatar och upprepar hundens namn gång på gång och hunden ändå fortsätter skälla så behöver Du förstå att Du behöver byta taktik och framförallt söka orsaken till varför hunden skäller. Att stänga in Din hund i en bur i ett rum och därefter stänga dörren kommer hunden enbart tolka som en bestraffning och definitivt inte sluta skälla. Självklart finns undantag som med allt, men sannolikt kommer hunden fortfarande vilja påkalla uppmärksamhet. 

Hundar gör det de gör av en anledning. Försök ta reda på anledningen för att bättre förstå hur Du kan hjälpa Dig själv och Din hund och få ett lugn.

Hundar vill bli bekräftade och sedda. De vill göra rätt. De vill tjäna. De vill göra nytta och vara med Dig. De är flockdjur och trivs bäst med sin familj eller sin ledare. De är födda till följeslagare och goda kompanjoner.

En god inställning när man får förmånen att få ett nytt liv i sitt är att försöka förhålla sig en smula ödmjuk inför det faktum att man inte kan allt och inte har alla svar, och att det är okej. Undvik att ställa de kraven på Dig själv bara för att Du kanske haft hund i över 30 år. Alla hundar är olika och vi människor förändras över tid också. 

Jag stöter inte alltför sällan på hundägare som blivit rätt bekväma med att den senaste hunden de hade kunde en massa och förstod en massa och därför ställer för höga krav på sin nya hund. De glömmer att den nya individen inte alls är bekant med det som är nytt och faktiskt behöver vägledning, av Dig som hundägare. Du behöver visa vägen. Hjälp hunden att förstå vad den menar och var generös med beröm när Din hund följer Dina anvisningar.

Försök att inte ta för givet att allt ska vara likadant som med Din förra hund och se upp med att jämföra, särskilt om det är samma ras. Även inom samma raser föreligger rätt stora skillnader o c h likheter.

Hundar är specialister på att läsa av situationer, stämningar, beteenden mm. Det är väldigt klokt att försöka vara medveten om hur Du som hundägare beter Dig och vad Du behöver tänka på för att undvika att skicka dubbla signaler till Din hund. Igen har Du ett bra exempel på hur tacksamt det är att delta i kurser. Det finns gott om duktiga och välutbildade instruktörer som kan visa vad man gör utan att man alls tänker på det. Det kan ge många goda skratt på kuppen!

Just det där att bli medveten om vad man gör mot och med sin hund skapar bra insikter och förståelse hur fantastiska hundar är. De är lättlärda, sensitiva, lyhörda och trogna. De hör när just Din bil kommer. De lägger märke till Dina vanor och vet när det är dags att gå ut, få mat men även när husse/matte ska resa bort. De vet även skillnaden i vilken nyckelknippa Du tar och i vissa fall vilka kläder Du bär inför vad Du ska göra och vad hunden ska förvänta sig. Deras uppgift i livet är ju i regel att hänga med Dig. Självklart kommer de vara lyhörda och observanta på om de får hänga med eller ej, vad som ska ske, om de ska få göra något skoj osv.

Att vara öppen och teatralisk i sitt umgänge med sin hund förstärker banden Er emellan och skänker även glädje och motivation. Precis det som är så tacksamt vid inlärning. Ju roligare det är, det snabbare inlärning men såklart höjs ofta även kraven. Både från hund och människa. Det gäller att hitta en balans och det är bra om Du som ledare börjar och avslutar lek, aktivitet osv med något ord eller signal så att man även har pauser, vila och ingen aktivitet.

Det ä r viktigt att hunden lär sig att vara lugn. Att hitta sitt eget inre lugn. Det är inte rimligt att man ska kasta boll tills hunden är trött, för då är det hunden som avgör aktiviteten. Utöver det är det oerhört stressande och sliter på kroppen och även tänder. Din uppgift som hundägare är att aktivera hunden i enlighet med dess behov med hänsyn tagen till dess egenskaper (ras). I de fall Du har blandrashund så kan det vara roligt och givande att ta reda på vad just Din hund uppskattar som stimulans som ger en tillfredsställelse för både Dig och Din hund.

Överaktivitet med en valp eller för all del en unghund eller vuxen hund är inte direkt lyckat. Beroende på storlek på hunden kan ex för långa promenader orsaka ledförslitningar, påbyggnader på skelett orsakade av överbelastning. För mycket aktivitet kan orsaka stress och oro som hunden kan få svårt att hantera när Du inte stimulerar den, så att den biter, tuggar, skäller och springer runt planlöst eller får något form av oönskat beteende. I de fall behöver Du hjälpa hunden att vara i stillhet och lära sig finna ett inre lugn. Det krävs tålamod och att vara konsekvent. Ofta är beteendet orsakat av oss människor. Mig som hundägare. Vi vill så väl men ibland blir det lite knasigt. Det mesta går att rätta till och då behövs tålamod. Ge därför inte upp!

Börja med Dig själv. Hjälp Dig själv att lyckas med det Du vill företa Dig. Hjälp Dig att först bli lugn för att få Din hund att bli lugn. Försök att hitta en lagom-nivå så att Du inte ställer för höga krav på Dig. Tillåt Dig vara mänsklig.

Idag finns så mycket bra litteratur, så många bra instruktörer och filmer att se att det bara är att välja och vraka. Det är både tacksamt och viktigt att ha en instruktör som Du känner att Du tycker om och har förtroende för. Det skickar samma signaler till Din hund nämligen.

Det finns så många bra och enkla saker Du kan göra tillsammans med Din hund som är tacksamt att få hjälp med och få idéer om, att Du inte kan annat än att känna Dig nöjd över Dig själv som hundägare och Din fina hund.

Misströsta inte när Du känner Dig misslyckad eller när Du bli arg eller ledsen över att Din hund inte förstår, eller att Du inte gör det. Försök igen och ta nya tag och framför allt be om hjälp! Det kostar inte så mycket och ger så otroligt mycket tillbaka.

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *