fbpx

Narcissismen dold bakom vänlighet…

Skriven av christinarosenberg

juni 27, 2021

…som fortsätter leva med hjälp av manipulation, leenden och humor. Finns sådant?

Ja, absolut! Det finns gott om dold narcissismen där människor tidigt lärt sig hur framgångsrikt det kan vara att med hjälp av synbar vänlighet och en smula manipulation får det de önskar utan att prioritera eller ens likställa sina egna behov med andras.

Hur går det till?

Enkelt.

De skojar och skrattar, bjuder in och till en början ger och därefter blir det mer och mer synbart vad deras personliga önskemål är.

Hur?

De dominerar. Dessa personer har inga problem med att komma hem till Dig och börja flytta lite möbler, korrigera en och annan stol som det passar dem, styr samtalen och avbryter lämpligt när de märker att någon annan får för mycket uppmärksamhet. Ofta ganska direkt. Har de ett bra utseende kommer de använda det och när utseende faller, eller åldern gör sig påmind använder de helt enkelt andra metoder som att höja rösten, övertala någon eller helt enkelt avbryta.

De har ett stort behov av att tillfredsställa sina egna behov och har inte riktigt de psykosociala signalsystem som människor generellt använder sig av för att ingå i en gemenskap som är likvärdig alla. De behöver få eget utrymme för att ge näring till sitt ego.

Alla människor behöver eget utrymme men skillnaden här är att det sker på någon annans bekostnad. Utöver det låter dem det ske. De saknar intresse av att ta hänsyn om deras behov är större där och då. De tar, och bortser enkelt från andras behov.

Normalt brukar människor känna en smula skam när de trampat i klaveret men narcissisten är så fylld av sig själv att de inte alls har någon känsla för skam eller klander. De brukar i och för sig sällan klandra andra utom när de ska skylla ifrån sig, men kanske är det inte konstigt med tanke på att de själva inte uppmärksammar vare sig skammens eller klandrets betydelse och uppkomst.

Ofta ser vi barn som har ett sådant beteende (vilket också hör till en naturlig utveckling) och föräldrar brukar förklara varför beteendet är oönskat och vad konsekvenserna kan resultera i. För de barn som kanske inte får denna förklaring i livet kommer självklart ha svårt att förstå konsekvenserna. De barn som oavsett förklaringar fortsätter sitt beteende utvecklar det ofta vidare.

Det är intressant med de dolda narcissisterna. De klarar sig galant genom att ständigt hitta lösningar på att få det de önskar främst genom att få andra människor att genomföra arbetet. Betalningen uteblir och belöningen består ofta i smicker, kanske rentav en romans, eller en sammankoppling av människor som genomföraren upplever som trevligt.

Hur kan det vara fel? 

Det säger jag inte, såvida det inte upplevs som ett problem. Jag beskriver ett beteende dolda narcissister gärna använder sig av och i de fall de blir genomskådade faller dragningskraften och attraktionen avtar.

Själva kommer de inte märka av det olustiga och avsaknaden av ömsesidighet förrän de i regel sätter sig i deras kroppar. De får ont helt enkelt och får svårt att röra sig och blir sjuka.

Bara för att man blir stel och får ont eller blir sjuk betyder det självfallet inte att man är narcissist, däremot är det en bidragande konsekvens i vissa fall.

Dold narcissism är människor som prioriterar sig. Tar bästa platsen utan hänsyn till att någon annan kanske behöver den, vill ha den eller faktiskt satt där från början. De väntar inte på ett välkomnande från t e x värdparet att slå sig till bords utan kan utan problem själva ta initiativet om de känner att de kan vinna på det. Det vågar de inte göra om de förstår att andra kommer reagera negativt. Narcissister kan vara både smarta och väldigt osmarta. De chansar ofta och faller det inte i god jord borstar de av sig och skyller ifrån sig. De tar inte ansvar.

De blev för onyktra för de har inte ätit eller erbjudits något att äta i tid, inför ramen av deras behov. De glömde p g a att någon annan gjorde något som orsakade glömskan. Det ges alltid förklaringar till varför de inte behöver ställas till svars. Förklaringarna är inte orimliga utan de är upprepande. Det är det som är mönstret.

Lite äldre narcissister som utövat beteendet under lång tid påvisar tydligt att de faktiskt inte bryr sig. Adresserar någon det oönskade beteendet kommer de inte svara, låtsas som de inte förstår eller sitter håglösa och väntar på att frågorna ska ta slut. De skiter helt enkelt i det. Det spelar i n g e n roll vilken relation Du har till narcissisten. Det kan vara Din mor, dotter, morbror. Det bekommer inte dem särskilt i förändrat beteende. Snarare stänger de av, tittar åt ett annat håll och lever det liv de önskar. Tar vad de vill ha och gör det de anser sig behöva i syfte att undvika ansvar. De äldre narcissisterna motiverar ofta sina val genom att klargöra att de är i slutet av livet underförstått att ”de nu vill ha det bra” som om det stått i motsats till tidigare livserfarenhet. Javisst, det brukar vara så för de flesta.

Livet ä r ett lärande och upplevs ofta tufft i början emedan man i senare delen av livet börjar bli lite tryggare genom mer erfarenhet, en smula klokskap och lärdomar. Som för alla. Alla prioriterar dock inte sitt ego utan tar även hänsyn till andra människor.

Vad ska man göra då när man stöter på beteende som beskrivs?

Säg ifrån! Säg att Du märker vad personen gör och markera att det inte är okej. Varje gång.

Dessa personer är slipade och även om de blir påkomna så kommer de fortsätta tills fler lägger märke till det och säger ifrån. Görs inte det samlar den dolda narcissisten på medberoendepersonligheter som gör som de vill och förser dem med den energi de behöver.

Dessa personer kan vara hur charmiga, gulliga och vänliga som helst men de lyfter inte ett enda finger mer än vad de behöver för att få det de önskar. 

Kan de få någon annan att göra så gör de det. De kan ha otaliga förklaringar till varför de inte har möjlighet eller så kan de helt enkelt sitta och säga efter en middag att de ska hjälpa till att plocka undan, men gör aldrig det. De väntar ut tills allt är klart och sedan säger de ”oj!” som om det vore ett ärligt och sanningsenligt uttryck sådär härligt spontant. Nej, så är det inte. De är slipade. De är specialister på att komma med undanflykter och säger gärna och ofta med stor inlevelse ”oj, vet visste inte jag”, ”jaha….”, ”det trodde jag inte…” och rätt ointelligenta kommentarer förvisso med effekt av att invagga folk i tron om att de verkligen är ärliga. Självfallet är de inte det. De säger och gör det de gör för att det gynnar dem och saknar samvete för det vi benämner som ”skam”. 

Det är precis med nöd och näppe de lägger in sin insats för att på bästa sätt utvärdera hur exakt lite de behöver stoppa in för att kunna fortsätta det här otroligt oattraktiva beteendet. De förstår inte att det förfular dem. Det är det jag menar med att de är inte så smarta alla gånger. De tror det själva, däremot underskattar de andras intelligens eftersom de förväxlat det med människors godhet.

De vill gärna framhålla sin egen som en värdemätare och det är ett stort misstag i mötet med människor som genomskådar detta.

Det ledsamma och mycket sorgliga i den här utvecklingen är att dessa personer tycks bli mer och mer avtrubbade och det blir svårt att nå fram till dem. De är inte motiverade. De tror på sin ”metod” och har sin programmering att det är deras beteende som är ”det rätta” och endast det leder dem till ett välmående. Övertygelsen om detta avhåller från vidare öppenhet för andras budskap hur mycket kärlek eller för all del ilska det än är som förmedlas. De är oömma för det.  Avtrubbade. 

Det spelar i n g e n roll om Du är mor eller dotter. Bästa vän eller kusin. De har helt övertygat sig själva om att deras tankesätt är den enda ”rätta” och allt utanför det är inte bra för dem. De är inte villiga att mötas om det inte gynnar dem. 

Det här är ett mycket svårt möte att göra om Du som anhörig eller vän upptäckt beteendet men ändå vill ha kvar personen i Ditt liv. Det kan leda till en öppning men Du kan vara helt säker på att den dolda narcissisten alltid, alltid kommer ha kvar beteendet även om Du kan uppleva en förbättring. Tro inte att personen gör saker för Din skull. Nej, den gör saker för sin skull.

Ett förgiftat beteende svårt att bli fri från.

För Dig som medberoende, åskådare eller insiktsfull vill jag uppmuntra till att fortsätta säga ifrån, sätt gränser och ta avstånd i de fall Du känner att det inte känns sunt.

Du kan inte fostra någon annan, däremot kan Du alltid, alltid, sätta gränser och säga ifrån när Du tycker att något inte är okej. Tro på Dig själv!

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *