fbpx

Jag kommer ingenstans!

Skriven av christinarosenberg

november 21, 2020

Den känslan har väl vi alla upplevt till och från under livet.

Den där känslan av att ”alla andra” får minsann, uppnår sina mål, tjänar sina pengar, har det bra – precis så som vi alla önskar. Vad gör jag för fel? Är jag inte värd mer?

Det kanske inte alls är så att Du gör fel. Det har definitivt inte att göra med om Du är värdefull. Det är klart att Du är! Det Du behöver fråga Dig är varför Du gör det Du gör. I vilket syfte?

Det finns otaliga förklaringar till varför man inte ”lyckas” och då bör man klargöra vad det innebär att ”lyckas”. Är det pengar, ära, materiell status, välmående, trygghet, glädje, bekräftelse, meningsfullhet eller vad betyder ”att lyckas” för Dig?

Lycka är enkelt uttryckt en känsla. En upplevd känsla av välbehag.

Så vad gör Dig lycklig och får Dig att må bra? 

Det har med saken att göra om det Du lägger Din tid och energi på är något Du eftersträvar för att känna Dig lycklig och må bra. Naturligtvis behöver vi eftersträva en ekonomi som gör att vi kan betala våra räkningar men också skapa förutsättningar som erbjuder oss välmående när vi inte arbetar. Den här artikeln riktar sig kanske mer åt de av Er som är i arbetsför ålder eller anses vara arbetsför utifrån ett samhälleligt perspektiv. Förhoppningsvis kan denna artikel erbjuda något att fungera kring även för Er som inte är det. Jag hoppas det.

Det är sannerligen en balansgång att uppnå den där känslan av att vara nöjd, känna trygghet i det man gör och uppleva att man kommer någonstans åt det håll man känner är bra.

Livet handlar mycket om att hitta lösningar, nå mål, framgång eller vad man ser som meningsfullt att eftersträva. Lika ofta som man når det man söker, uppkommer också en hel del utmaningar på vägen. Det leder till lärdomar. Det är därför vi lever.

Vi föds alla med en känsla av att vara speciell. ALLA föds med den känslan. Varför? Jo, för att vi är det. Ingen är som Du i hela världen. Ingen har Dina fingeravtryck. Ingen har Dina irisar.

Kort sagt kan man säga att Du är unik.

Vi kan enkelt låta oss luras av den där känslan som en värdemätare att jämföra oss med andra. Det kan orsaka otroligt mycket obalans så som missunnsamhet, avundsjuka, sviktande självkänsla mm. Som om vi tror på att genom att spegla oss i andra kan vi bedöma huruvida bra eller mindre bra vi är. Det stämmer endast något i vissa fall. Exempelvis i tävling. Vi har alltid och kommer alltid ha samma värde som människa oavsett om vi vann eller inte. Det handlar bara om vår strävan. Åt vilket håll vi vill sträva åt och varför.

Vill vi vinna för att känna oss bättre än andra eller vill vi vinna för att uppnå något annat?

Det är en väldigt tacksam och mycket nyttig fråga att besvara. Varför? Därför att när tävlingarna tar slut så tar något annat vid och då är det tacksamt att veta vilken strävan man har härnäst och varför.

För de som ständigt byter inriktning, går olika utbildningar eller kurser, byter olika jobb och kanske branscher kan det vara tacksamt att undersöka hur det kommer sig, om man känner att man inte är riktigt tillfreds. Kan det upprepade mönstret av att byta riktning bero på att Du inte upplever Dig uppnå det resultat Du önskat? Kan det bero på att Du trivs bra med ombyte och därför är ombytlig?

För de som idogt håller fast vid sin inriktning och val av ex yrke, eller kämpar envist med att få det egna företaget att gå runt, eller kanske vill framhålla att andra inte förstår på vilket sätt yrket skall premieras, nyttjas, eller företagets möjligheter inte tas tillvara eller att Du helt enkelt upplever att det inte fungerar tillfredsställande för Dig, kanske behöver fråga Dig vad Du innerst inne behöver?

Kanske är det visst det så att Du har allt Du behöver emedan Dina känslor inte ges den uppmärksamhet som krävs. För visst är det väl så att allt blir enklare med glädje? Känner Du att det är andra som skall ge Dig den glädjen eller är det Ditt ansvar? Du vet den där frågan, hur kul är Du att hänga med? Det är en bra fråga. 

När något inte fungera som man önskar är det bra att se över följande:

 • Se till att ta ansvar för det Du gör, den Du är och resultatet av Dina handlingar.
 • Känn efter noga vad som verkligen skänker Dig glädje och meningsfullhet.
 • Om det som känns rätt för Dig inte efterlevs av Dig, så uteblir belöningen.
 • Var tydlig med vad Du vill uppnå och varför.
 • Glöm inte att notera när Du uppnått det Du önskar, hur det känns, vad det gav Dig och om Du är klar med det eller om Du vill utveckla det mer. 
 • Följ en planen Du skapat innan Du började. Funkar inget – se över planen.
 • Om Du undrar hur länge Du ska hålla på tills Du lyckas, så är svaret tills Du lyckas.

Se upp med egot. Egot är en fantastisk drivkraft men den erbjuder alltid kort tillfredsställelse som inte varar så länge. Det kan vara en stor orsak till att man inte uppehåller sig särskilt länge vid ett arbete, intresseområde, en relation osv.

Egot har sitt tillhåll i intellektet. Där tankarna bor.

Känslorna har sin början i intellektet genom tankar, och upprätthålls genom inre visdom och upplevt välbefinnande med en känsla av meningsfullhet. Det i sig är en betydligt större drivkraft än egot.

Alla har ett ego och det är utmärkt och mycket tacksamt, särskilt med insikten och medvetenheten om att det behöver balans.

Du tar Dig ur Din stagnation genom att börja med att:

– identifiera vad Du önskade från början och om de möjligen förändrats.

– tillåt Dig finna nya önskemål, drömmar och vad Du vill uppnå.

– visualisera var Du vill vara.

– klargör vad det skulle tillföra Dig om Du redan var där.

– skapa en plan med tidsangivna mål och konkret innehåll med ett klart syfte.

– se över Dina intentioner i livet. Vad Du vill, önskar och behöver.

Börja se titta på vilka möjligheter Du har och bortse från Dina begränsningar med sunt förnuft givetvis.

Tänj på Dina gränser och våga sträcka Dig utanför det som känns tryggt och säkert för Dig. Exempel på detta är: 

 • Våga ta kontakt med de personer Du önskar
 • Välj nya marknader
 • Se nya konstruktioner, produkter och tjänster som möjligheter

Kliv ur kvicksanden och hugg första bästa handfasta föremål eller människa som gör att Du kan börja stå stadigt igen. Vila om Du behöver vila. Det är dumdristigt att köra på utan energi. Man fattar inte genomtänkta beslut som trött. Byt miljö. Distansera Dig lite och ta en paus för bättre perspektiv.

Våga be om hjälp och råd. Du kan alltid återgå till Dina egna tankar och idéer däremot är det tacksamt att få intryck av andra. Välj rådgivare med omsorg. Ta avstånd från personer som får Dig att må dåligt eller trycker ner Dig. Pausa. Man behöver inte avbryta relationer helt, bara ta en paus.

Inse att Du är bäst på att vara Du. När Du eftersträvar det är det lättare att nå ett klarseende.

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

2 Kommentarer

 1. AJ

  Bra inlägg! Jag skulle tycka det vore intressant med ett inlägg om huruvida saker är förutbestämda eller inte. Dvs hur stor möjlighet har vi att påverka utfallet? Finns det saker som kommer hända oavsett vad vi gör ?

  Svara
  • christinarosenberg

   Tack, det kommer en text inom kort om just detta. Roligt med feedback!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *