fbpx

Att leva med djur som är äldre

Skriven av christinarosenberg

november 18, 2020

Det är fantastiskt att få ha förmånen att ha djur som får bli gamla och bli det tillsammans med Dig. Det är tacksam för att de förstår så mycket, man förstår varandra, man har sina vanor och rutiner, sin mimik och i regel ett nära samförstånd.

Vägen dit är fantastiskt rolig och givande, ibland utmanande och lite klurig. 

Åldrande visar sig inte enbart i form av exempelvis stela leder och muskler, försämrad syn och hörsel, trötthet och kanske ett minskat behov av promenader. Hjärnan reagerar inte lika snabbt och från att ha varit t ex unghund där hjärnans signaler från öga och öra når hjärnan i 360 km/h tar det 80 km/h för en äldre hund. Självklart varierande men även hjärnan har en minskad elasticitet och inte bara musklerna. Signalsystemet blir påverkat precis som hos människor.

Djur som vanligtvis är ”tysta” och som plötsligt börjar ”prata” och utrycka sig, kan vara ett tecken på ångest och att djuret söker bekräftelse. Det kan upplevas som stressande hos en djurägare att inte identifiera varför djuret plötsligt ”låter” och vad man kan göra åt saken. En del djur uttrycker sig genom att vandra runt, både dagtid och även nätter, sitta och resa sig gång på gång osv. Det här är främst hundar vi talar om då. Katter drar sig gärna undan som en motsats. Detta ”låtande”, gnällande, pipande kan sannerligen vara enerverande och en kombination av att begränsa hundens beteende med lugnande inslag kan vara en god balans. Man behöver pröva sig fram eftersom alla individer är olika. Lita på att Du känner Ditt djur bäst och sök gärna mer information och kunskap hos andra samt gärna veterinär. Du som djurägare kommer känna Dig tryggare då, inte minst genom att få klarhet i vad som är vad och vilka möjligheter som finns. 

En gnyende hund som är åldrig och vanligtvis lugn och trygg behöver inte nödvändigtvis lida. Att uttrycka sig är inte bara en ventilation för upplevelser för människor utan även för djur. Det lindrar och ges bekräftelse blir det ytterligare lindring, samtidigt som det är klokt att finna en begränsning då man kan låta djuren försöka hantera sig på egen hand under uppsikt och närhet för att skapa lugn.

Det betyder att Du behöver ge Din vän mer av Ditt tålamod och försöka öka Din förståelse.

De har inte samma blodcirkulation i regel och blir därför frusna lättare varför värme är viktigt. Det är troligt att Du behöver se över foder och vara mer observant på i vilken fysisk form Ditt djur är i. Att vara noga med tandstatus, smältbarhet i fodret, mat-/fodergiva är också tacksamt. Övervikt är jobbigt att bära för ett äldre djur. Vissa djur faller ur snabbare och det kan ta lite längre tid att få upp dem i hull igen.

Ibland kan det upplevas svårt att finna den där balansen mellan lite, lagom och lite mer träning s a s. Det är viktigt att djuren får hålla igång och det går fort att tappa i kondition och styrka. En sommar med vila från vanliga rörelseschemat kan räcka för att det kan bli jobbigare att få igång kroppen igen. På hundar är det vanligt att bakbenen inte orkar riktigt och på hästar är det inte ovanligt att de slutar ligga ner för vila och väljer att stå för att det är jobbigt att resa sig. Det är därför bra att försöka hitta en regelbundenhet och hellre lite mindre fysisk aktivitet som är regelbunden än perioder av vila då det blir jobbigare för kroppen att komma igång.

Det är tacksamt att försöka eftersträva den där balansen mellan framförallt fysisk aktivitet och mat.

Äldre djur som inte riktigt ser och hör så bra vill gärna ha närhet och kan uppleva ångest när de är ensamma, även om de varit vana och tränade i att vara ensamma kortare perioder. När det handlar om hästar så är det otroligt tacksamt med en eller flera kompisar att följa. Det kan också vara klokt att inte lämna den äldre hästen utan sällskap eller översyn för att undvika olyckor och oro. För exempelvis hunden ökar behovet av närhet ofta när synen och hörseln blir sämre och det blir viktigare att kunna orientera sig och brister det, behövs människans närhet mer. Det är grymt att lämna sin hund under sådana omständigheter. Det är bra om man därför kan hitta någon som kan vara hundvakt i de fall man själv inte kan vara med sin hund. Det är ångestladdat för många djur att inte kunna lita till sina sinnen fullt ut och ha en begränsad rörlighet. En del djur hanterar det helt på egen hand och påvisar inte några större problem, samtidigt som man bör vara observant på att djur inte heller gärna signalerar när de har problem som ex smärta eller oro. De har en tendens att vända det inåt.

Fåglar brukar vara specialister på att dölja men även många andra djur.

En fågel kan kvittra och vara ”glad” ena dagen för att nästa de facto ha trillat av pinn till synes oförklarligt. Det är en överlevnadsinstinkt hos djur.

Den här ångesten som tyvärr är ganska vanligt hos djur när det blir äldre men även i yngre ålder kan lindras med feromoner. Det finns i djurhandeln och hos de flesta apotek att köpa.

Ångest uppkommer av flera skäl och de vanligaste bland äldre djur tycks vara svårigheten att kunna identifiera sig i den takt djuret är vant vid. Det kan räcka med att åka till en bekant plats men att vilda djur precis promenerad över marken och det kan dra igång sinnena och samtidigt kanske tappa koncentration och geografisk känsla. Det är därför en del äldre djur inte hittar hem och det är svårt att ropa in dem om de hör dåligt. Tyvärr sker även olyckor p g a detta då reaktionerna inte är som tidigare ex vid trafik, tåg. Det de allra flesta känner till är problemen med fyrverkerier och smällare. Det blir svårare för djur att hantera med oskärpta sinnen och för vissa faktiskt en befrielse p g a att de är avtrubbade.

Det är nämnvärt när det gäller framförallt hundar som plötsligt kissar inne att det finns bra hjälp att få rent medicinskt. Bestraffning hjälper inte. Din hund behöver hjälp och omsorg. Kontakta veterinär för rådgivning, vilket iofs alltid är tacksamt i de fall man vill kolla upp sitt djur. Bättre en gång för mycket än för lite.

Det finns väldigt mycket att förmedla inom området åldrande djur.  Det kan vara klokt att undvika jämföra alltför mycket mellan människa och djur, då djur lever mer i nuet förutom att vi är olika i mångt och mycket.

Slutligen, en större omsorg för ökat behov, observation och närhet är tacksamma nyckelord som hjälp för Din åldrande vän.

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *