fbpx

Hjälp! Jag vet inte vad jag ska göra?

Skriven av christinarosenberg

april 1, 2021

Arbets- och sysslolös, långtidssjukskriven, deprimerad, kraft- och orkeslös.

Känner Du igen Dig?

Har Du svårt att finna meningsfullhet i tillvaron och känna tillhörighet?

Upplever Du att mycket av Ditt fokus handlar om pengar och ekonomi?

Har Du svårt att känna vad Du skulle vilja ägna Dig åt och vad Du har lust med?

Känner Du Dig vilsen och kanske t o m maktlös? Trött? Allmänt less?

Om Du skulle ”ta bort” det i Din tillvaro som s a s skaver, hur skulle Du då känna Dig?

Om Du hade en god ekonomi och inga pengabekymmer, hur skulle det kännas?

Det är vanligt att vilja dra täcket över huvudet, vilja sova bort tiden, eller kanske vända på dygnet och titta på tvn nästan dygnet runt. Det kommer garanterat göra Dig tröttare.

Det allra enklaste sättet att bryta ett osunt mönster är att skaffa sig några dagliga rutiner.

Att eftersträva enkelhet gör det enklare att leva upp till varför, några få rutiner är tacksam

hjälp på vägen. Gärna förenat med måltider eftersom näring är a och o för att få upp energin. Om Du har svårt att bestämma måltidsinnehåll, så välj något enkelt även där.

Något som inte tar så mycket tid och något som Du tycker om.

Med ett långvarigt mönster av bristande meningsfull sysselsättning och/eller depression kommer alltid egot fram genom Dina tankar och talar om för Dig varför Du i n t e ska följa rutiner, äta regelbundna måltider mm. Egot kan vara både en drivkraft och en tung bromskloss. Vad Du väljer att lyssna på är ett val. Det finns inga mirakel som kommer till Din undsättning och väljer åt Dig. Du behöver välja själv. Människan är bekväm och tämligen lat till sin natur, varför det kan kännas som att Du hellre vill välja den ”enkla” vägen, genom att undvika förändring, ansträngning och val. Det gör inte Dig till en dålig människa. Det gör Dig till en person som är mänsklig. Var därför försiktig med att döma. Du sparar energi om Du undviker det.

Egot som positiv drivkraft är ofta kopplat till resultat. Så, fråga Dig själv vad Du skulle önska uppnå. Se upp med tankar om vad någon annan kan göra för Dig, för att Du ska få det Du önskar. Det leder i regel alltid till besvikelse.

Nu återgår vi till rutiner och måltiderna. Bestäm Dig för hur Dina måltider ska se ut och gör det enkelt. Lätt att ta fram, tillaga och så enkelt innehåll Du behöver för den näring Du behöver så att det blir lättillgängligt. Det kanske inte smakar och lusten att äta kanske inte finns där, ändå behöver Du fatta beslutet a t t äta och hellre lite än inget. Det en mycket bra och nödvändig början. Rutiner och måltider! Frukost, lunch, mellanmål och middag, och mycket vatten.

Nu behöver Du även någon form av fysisk aktivitet och friskluft och då räcker det inte med att resa sig upp för att öppna ett fönster eller gå ut och sitta på en balkong eller altan. Du behöver gå ut! Bestäm Dig förslagsvis för en promenad och bestäm hur länge och hur långt.

Det är tacksamt att bestämma tid och längd för att bekräftelsen/belöningen skall infinna sig.

Någonstans mellan 10-60 minuter är rimligt och en promenad om 0,5-6 km är det minsta sträckan Du behöver gå för att Du skall känna någon skillnad. Bestäm Dig därefter att hålla denna tid och sträckan Du valt varjedag. Vardag som helg. 

Upplever Du att Du vill träna mer är det utmärkt! Även här är det tacksamt att bestämma längd och innehåll eftersom det är klokt att koppla det till rutiner som blir en tacksam vardagsdisciplin som oftast är mycket tacksam och hållbar när annat i livet kanske inte upplevs så. Undvik överdrifter eftersom de är svåra att efterleva och dessutom inte så vänliga mot en själv. Försök att hitta Ditt ”lagom” initialt. Det hjälper Dig att fortsätta rutinerna.

Undvik att sätta på tvn, ens som sällskap under dagtid och bestäm tidpunkt när Du kan sätta på den. Detta för att undvika att vända på dygnet och bli ”förstoffad” framför en tv, eller för all del en dator. Som Du förstår är datorspel också något Du behöver begränsa för att hjälpa Dig själv att integrera Dig med annat av meningsfullt innehåll, gärna tillsammans med andra människor och gärna med fysiska möten. Människan är flockdjur och vi behöver varandra för att må bra. Det kan ske på många olika sätt och genom att ingå och integrera sig själv i samhället kommer Du att komma på, på vilket sätt Du trivs bäst. Det är i alla fall inte isolering kan jag försäkra. Det går utmärkt att mötas utomhus med hänsyn tagen till Covid19.

Att ibland vilja ta avstånd från vissa personer eller situationer är en tämligen vanlig känsla och även ett behov klokt att följa i de fall man behöver distans och perspektiv. Så länge det inte leder till isolering är det helt okej.

Det kan kanske vara en förälder som Du som vuxen känner att Du behöver distansera Dig ifrån av olika skäl. Det kan vara att Du känner Dig dömd, eller att förväntningar från Din förälder/-rar känns både olustiga och orimliga. Det kan handla om att Du inte upplever Dig accepterad för den Du är och de val Du önskar göra, Dina åsikter eller tankar mm.

Det kanske kan vara en god vän, eller inte så god vän som enligt ovan känns liknande.

En god tanke är att söka Dig till det Du mår bra av och med dem Du mår bra av. 

Här pratar vi inte om destruktiva beteenden som dryckeskompisar eller miljöer som är osunda med beteenden som är osunda. Självklart handlar det om sunt förnuft som de allra flesta människor har.

Hur integrerar jag mig då?

Igen, här behöver Du fatta beslut. Du behöver helt enkelt bestämma Dig för att delta. Ditt deltagande kan handla om att anmäla sig till en kör, en kurs i vadhelst som inte alls behöver betyda att Du ska ägna Dig åt det resten av livet, bjud själv in någon eller några till en picnic, eller en fika, föreslå en sysselsättning som kubb, schack, parkteater eller ett besök till någon park, fornminne eller varför inte en historisk plats eller helt enkelt en promenad. Börja någonstans!

Det leder till att Du/vi får energi av varandra och jag brukar säga att vi är som batterier för varandra. Antingen laddar man upp eller så laddar man ur. Välj de som laddar upp.

Detta är några första steg i syfte att framförallt få igång energin och bryta mönster. Byt ut mindre givande vanor mot mer sunda. Våga utsätta Dig för lite utmaningar för att gå utanför den zon som är komfortabel för Dig. Väck Dina sinnen och känslor till liv och känn in dem. Försök att söka medvetenhet och lyhördhet för vad Du behöver för att må bra.

Inbilla Dig inte att isolering i Din egen bubbla kommer ge Dig välmående. Det är endast en illusion. För att få mer information om vad Du behöver så behöver Du röra Dig utanför Din zon.

Tänk Dig att det är lite mer inbjudande att välja frukt om Du tar Dig till fruktaffären.

Det är lite lättare att bilda sig en uppfattning om vilken miljö man uppskattar och på olika sätt om man tar sig till olika miljöer. Detsamma gäller människor. Vissa trivs man utmärkt med och andra mindre. Helt okej. Då vet Du det.

Öva Dig i dessa situationer. Du behöver inse att det krävs upprepning och träning för att känna sig mer komfortabel tills det blir mer naturligt för Dig. Det räcker inte med en eller två gånger av upprepning utan många. Hur många? Tillräckligt många för att Du ska känna att det inte är någon stor grej. Det är även så man hanterar rädsla som ex fobier. Man möter dem i en för sig lagom passande takt och så ökar man tills det upphör. Utan träning sker ingen utveckling.

Glädje. Glädje kommer alltid med energi. Energi kommer alltid när man ägnar sig åt det man tycker om. Inspiration kommer som ett brev på posten när man fyller sig med energi. Glädje skapar man vilket innebär att det kanske inte är jättekul till en början men med en handling och inställning där fokus är på positivitet så bygger Du upp Din energi och därmed även Din glädje. Finns ingenting så attraktivt som just skratt och glädje!

Det är viktigt att inse och acceptera att ingen bil tankas utan att man tar den till en bensinstation, eller tankar från en tank. Någonstans behöver energin tas ifrån, inte sant?

Välj därför och bered Dig på att Du även behöver välja bort. Välj in och välj bort. Välj in det som känns bra för Dig och välj bort det som inte känns bra. Välj bort människor som dränerar Dig på energi. Utövar någon känslomässig utpressning på Dig och försöker manipulera Dig, så stoppa det osunda beteendet bums! Skapa avstånd och undvik dessa situationer.

Sök Dig till personer där Du upplever en ömsesidighet av givande och tagande och det som Du känner tillför Dig något.

Glöm att Du ska ”veta” exakt vad Du vill bli när Du blir stor oavsett vilken ålder Du har om Du i nuläget känner Dig vilsen och utan energi.

Allt börjar med att rensa ut sådant som inte känns bra och inför rutiner för att fylla Dina basala behov för att därefter skapa innehåll i vardagen i syfte att fylla Dig med energi.

Det är tack vare energin som Du kommer ta Dig vidare och känna vad Du vill lägga Din tid på.

När Du lyssnar och fyller Din behov så ger Du Dig med den näring Du behöver för att tillsammans med Dina känslor bli klarare med i vilken riktning Du behöver, vill och önskar ta Dig. Så stärker Din självkänsla och Ditt välmående!

Lita på att Du har en självklar och given plats i livet! Lita på Ditt eget värde!

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *