fbpx

Lösspringande hundar utan ägarens kontroll – och ansvar.

Skriven av christinarosenberg

december 5, 2020

Lösspringande hundar utan ägarens kontroll – och ansvar.

Att vara hundälskare och djurvän innefattar lika lite slapphänthet och bristande ansvar som att låta sina egna barn få göra vad de vill utan uppfostran.

Gick det bra att läsa den meningen?

Det kan vara bra att tänka till lite då och då som människa och som hundägare inte minst.

Omsorg, hänsyn och ansvar är att ha ett kontrollerat ledarskap. 

Ett trovärdigt ledarskap erbjuder trygghet, stimulans, utmaningar, beskydd, säkerställande av överlevnad bl a. Det är jämförbart med att ha en bra chef. Det är också jämförbart till stora delar med föräldraskap.

Barn behöver inte bara överleva och exempelvis få utbildning. De behöver närvaro och vägledning som förklarar och berättar om varför vissa saker är bra och inte bra. Hur det kommer sig att man bör tänka på ditten eller datten. Få förklarat för sig hur saker och ting hänger ihop och vilka möjligheter man har i livet och även vilket ansvar man har i livet tillsammans med konsekvenstänkande.

Som hundägare är det inte ansvarfullt att låta hunden på egen hand lära sig utan vägledning, springa vind för våg utan ledarskap eller göra-vad-den-vill och låta omgivningen hantera det hunden orsakar. Den kommer nämligen ta över Ditt ledarskap då.

Kanske känner Du inte till eller har någon erfarenhet av att gå med en äldre hund som inte ser så bra, hör så bra och kan röra sig lika bra som i unga år, bli mött av lösspringande och skällande hundar utan sikte av ägare i närheten? Hur tror Du att Din äldre hund känner sig?

Som hundägare har man alltid ansvar för sin hund och det är Din plikt att skydda Din hund oavsett vad som händer. Annars brister Du i Din roll som ledare. Självklart ska Du mota bort de hundar som beter sig olämpligt mot Din hund och Dig, och göra det som behövs för att skydda Din hund. Det betyder inte våld. Däremot går det utmärkt att använda Din kropp och röst i syfte att skapa trygghet för Dig och Din hund. Använd röst och ben för att parera undan andra hundar så att Din hund är trygg.

Det är inte Ditt ansvar att hantera andra hundägares hundar. Det är deras ansvar.

Om de inte klarar av att kalla in sina hundar, så är det deras problem. Inte Ditt. Ditt ansvar är Din hund. Punkt.

Det är fullständigt ointressant vad okontrollerade lösspringande hundars ägare säger, informerar om och tycker och tänker i fall där Din hund och Du blir ansatta. Dessa ägare saknar insikt, förståelse, kunskap, respekt, hänsyn och inte minst saknar de ansvar. Punkt.

Min rekommendation är att undvika diskussioner med dessa personer och särskilt om det förefaller vara upprörda känslor med i bilden. Det brukar sällan eller aldrig mynna ut i något positivt.

I de fall någon hundägare råkat tappa sin hund eller hunden har smitit behöver man såklart lite tålamod och förståelse för en sådan situation. Att göra fel ingår som en naturlig del i att leva, med eller utan hund. Här får vi försöka hjälpa varandra. 

Du hjälper hundägaren till den lösa hunden genom att markera ett ”nej!” lugnt men tydligt och i fall det handlar om säkerhet, exempelvis vid trafikerade vägar etc så försök få hunden att stanna, fånga den så lugnt, smidigt och snabbt Du kan för att förhindra olycka.

Gör det Du önskar att Du själv önskat få hjälp med om det varit Din hund. 

Det är idag rätt vanligt att vi importerar gatuhundar och erbjuder hem till omplaceringshundar. Det är hundar att betrakta med särskilda behov. De behöver inte bara nya bra hem utan väldigt mycket tålamod och ofta mycket träning. 

Om Du har en hund som Du räddat livet på och som har svårt med sociala möten med t e x andra hundar så är det så tacksamt att få möta ansvarfulla hundägare som har kontroll över sina hundar. Inte sant? För varje gång Du möter hundar utan kontroll, lämnas Du att ta hand om situationen helt på egen hand. Både över Din hund och den eller de lösa hundarna.

Är det bussigt? Nej, såklart inte.

Att hundägare med lösspringande hundar ropar på håll ”min hund är jättesnäll!” hjälper inte Din situation ett dugg!

Självklart tycker den jättesnälla hundens hundägare det, och som kanske t o m vill förklara för Dig snarare än att lyssna till Dig, respektera Dig och visa Dig och Din hund hänsyn och respekt eftersom den jättesnälla hundens hundägare inte förstår bättre. Kanske inte ens vill förstå.

För en del människor är det viktigare att ha rätt än att överväga motsatsen.

Därför är det klokt att välja platser med omsorg även om man aldrig kan förutse hundägares ansvar, även om de allra flesta hundägare är mycket ansvarstagande och kunniga. 

Tyvärr är det tråkiga erfarenheter som sätter sina starkaste spår och har man varit med om att se en hund bli påkörd av en bil, bli attackerad och svårt skadad av andra hundar, skrämd av andra hundar springa ut och bli påkörd av ett tåg och liknande trauman så kommer man sannolikt ha mer respekt för hur tacksamt det är med ett gott ledarskap och ödmjukhet.

Djur är djur och hur underbara och snälla de än är så är de djur. De blir stressade precis som människor, de vill fly om de blir rädda precis som människor och i pressade lägen kommer de att försvara sig precis som människor ofta gör. Det medför olycksrisker som enkelt kan avhjälpas till stora delar genom att ta ansvar, träna och visa hänsyn och omtanke.

Det finns så många duktiga instruktörer som erbjuder träningshjälp till rimliga kostnader och de hundklubbar som finns idag erbjuder inte bara bra träningsmöjligheter utan även trevligt umgänge som skapar härliga möten mellan både människor och djur.

Oavsett om man haft hund i många år så är det tacksamt att vara öppen för ny kunskap och det är både klokt och tacksamt att delta tillsammans med andra under kontrollerade former i syfte att skapa gott samarbete mellan både Dig och Din hund och andra.

Att ta hjälp med sin hund tidigt skapar otroligt bra förutsättningar för ett nära samarbete och trygghet. 

Kommunikation är ett tacksamt hjälpmedel och en förutsättning för gott samarbete. Både mellan människor och djur. 

Idag finns många möjligheter till träning och kunskap, och i de flesta kommuner finns en eller flera brukshundsklubbar som erbjuder kurser och fina platser att träna på. Alla hundar är välkomna oavsett ras, och Du behöver medlemsskap. Det finns både specifika rasklubbar/föreningar och även blandrasklubbar/föreningar idag som Du kan söka Dig till. Ofta erbjuder även uppfödare uppfödarträffar som är givande att delta i. I de fall Du har en hund Du har tagit över finns grupper på sociala forum som också erbjuder en god samvaro med träningar mm.

Så kallade ”världsmästare” som är minoritetsgrupper som är likt klaner som håller ihop under sina promenader med lösspringande hundar utan kontroll genomskådar man enkelt. De är inte intresserade av att lyssna, visa hänsyn eller koppla sina hundar. Undvik dem och sök Dig till människor med större intresse för att lära.

Eller ta med Dig en grupp STORA hundar med ägare som har ansvar och håller sina hundar kopplade så kommer Du raskt upptäcka att dessa ”världsmästare” kopplar sina hundar på ett ögonblick.

Jag säger detta med glimten i ögat.

Var rädd om Dig, Din hund och varandra!

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *