fbpx

Vad gör jag nu i dessa Corona-arbets-tider?

Skriven av christinarosenberg

november 15, 2020

Det gick ju så bra med mitt arbete och det var så roligt att jobba då.

Nu är vi flera som har fått avsluta vårt jobb. En del under ganska drastiska omständigheter och andra på ett mer förberedande och väntat sätt.

Egentligen var jag kanske inte helt nöjd med mitt arbete som det var tidigare och jag kan nu se, när jag tittar i backspegeln att jag saknade respekt för mina chefer och kände mig mer motiverad av mitt arbete tack vare mina kollegor, snarare än vare sig chefer eller arbetsinnehåll.

Nu har jag fått söka många olika arbeten som inte ens är i paritet med det jag tidigare arbetat med, men jag måste ha ett jobb. Det känns tungt och tråkigt. Jag är tacksam för ett arbete men det kanske inte är vad jag önskade mig.

Som egenföretagare kan det som tidigare fungerat bra nu visa sig inte längre göra det. Jag vet inte vilket håll jag ska vända mig åt och det känns helt dött på marknaden. Jag vågar inte investera för jag är rädd om de pengar jag har.

Det kanske kan vara så att jag har sagt upp mig, oavsett samhällets och världens utveckling och omständighet vi alla ställts inför i dessa tider av corona. Det fanns kanske andra skäl för mig att sluta min anställning och skälen kan vara alltifrån att villkoren inte var jämställt med övriga arbetsmarknaden. För dåligt betalt helt enkelt. Långa arbetsdagar. Det kan också vara en tydlig känsla av att helt enkelt ha fått nog. Fått nog av arbetsgivare, bristande utveckling, tydlighet, engagemang, omsorg och hänsyn.

Oavsett situation så är det ingen idé att hetsa upp sig och börja tänka i banor som ändå vare sig är planerade, har ett mål eller ens tillsammans med ett intresse. Det skapar bara stress och oro.

Situationen kan i viss mån liknas med börsens all-time-high och fall.

När man nått taket finns bara en väg, och det är nedför. Är man nere finns också bara en väg, och det är uppför. Såvida inte man ska ge upp. Det tycker jag inte!

Det här är en utmärkt tid för om- och utvärdering.

En mycket lämplig tid för eftertanke och kontemplation.

En tid för att avsätta tid för att ge sig själv tid, till eftertanke.

Du kan vara alldeles säker på att det som varit, numera är en illusion.

Det är som huset Du en gång bodde i, som numera är rivet.

Det lever i allra högsta grad i Ditt minne men finns inte kvar rent fysiskt.

Allt det Du bär i Ditt minne från den tiden som är av värde – är numera ett kapital.

Allt som Du värdesatt och uppskattat – är av värde.

Det som skänkt Dig glädje – är energi.

De misstag som skett – är lärdomar.

Den utveckling Du gått igenom – är kunskaper och insikt.

Du kan själv fylla på listan med det innehåll som Du uppskattat och värdesatt.

Här är några punkter jag föreslår att Du besvarar för Dig själv för att mer konkret beskriva Ditt eget innehåll:

  1. Definiera Din vision. Hur ser Din inre bild ut om Du får önska vad Du vill?
  2. Beskriv innehållet.
  3. Beskriv vad det skulle tillföra Dig om Du levde i den visionen.
  4. Beskriv hur Du skulle må och vilka känslor Du skulle ha.

Det är mycket klokt att börja i rätt ände s a s.

Ofta har vi bråttom och i fall där vi behöver prioritera vår ekonomi faller ofta våra drömmar och visioner till förmån för betalda räkningar.

Jag säger inte att det är fel att söka jobb och en inkomst främst för att kunna försörja sig när nöden kräver. Däremot vill jag tydligt klargöra värdet av att avsätta tid för ovan punkter i syfte att inte ge avkall på det man innerst inne önskar.

Det är så lätt att tiden rullar på men kom ihåg att om Du nöjer Dig med något Du egentligen inte önskar, blir man ofta trött och orkeslös. Det blir jobbigare att ta tag i sina egna önskemål då.

För att inte helt tappa orken är det tacksamt med enkla små medel i vardagen som:

  1. Ta en promenad. Gå åt andra hållet än det Du brukar.
  2. Ta pauser och fyll dem med kontemplation. Tänd ett ljus, sitt bara. Bara var.
  3. Lägg pussel, en patience, betrakta något, vad som helst utan att döma eller bedöma.
  4. Gör en fikakorg och gå ut i naturen.

Undvik att vara för effektiv och ”nyttig” när Du har tid över enligt Dig. Du kanske inte behöver ladda en tvättmaskin, plocka kläder och saker från golvet, städa, rensa ur skåpen osv. Försök att undvik sådana här saker som Du vanligtvis gör i farten. Räkna till tre innan Du gör dem och ställ frågan om Du verkligen behöver göra det nu? Du kanske kan ta en promenad först. Tänka. Känna. Dofta. Du kanske kan lägga en patience för att lugna tankarna? Bara sitta ner en liten stund. Andas. Eller gör den där fikakorgen och gå ut.

Vi tror att vi inte hinner. Jodå, vi hinner.

Vi behöver fatta beslut, inte tänka , bara göra det och ge oss lov till det.

Det är alltså kontraproduktivt att börja jogga som en galning, träna på gym, börja den där dieten osv. Det kan Du göra lite senare, däremot är det läge att ta det lugnt om Du kan identifiera Dig med innehållet i den här texten.

Syftet med detta är att först fylla tanken med energi innan vi börjar göra.

Vi behöver tänka för att bli medvetna om vad vi vill fylla tanken med.

Därefter är det tacksamt att veta vad vi vill använda det vi fyllt tanken med, till vilket ändamål och varför.

Vi behöver lugna paniken, ångesten och tankarna. Börja där först.

Du kanske också gillar…

Lite om Uppstigningen

Lite om Uppstigningen

Inom spektrumet ”den spirituella/andliga världen” talar vi ofta om utveckling och ofta i samma mening använder vi...

Så kom då julaftonens morgon…

Så kom då julaftonens morgon…

En glädje med gemenskap för många och för andra något som minner om ensamhet, sorg, förlust, dålig ekonomi och kanske...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *